Domowa nutella (1 średni słoiczek):
1/2-2/3 szklanki orzechów laskowych
100g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
4 łyżki miodu
Orzechy podprażyć na suchej patelni (około 5 minut) na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Ostudzić a następnie ułożyć między dwoma arkuszami ręcznika papierowego i pocierając usunąć z orzechów skórki (nadały by nutelli gorzkiego smaku). Tak obrane orzechy wrzucić do blendera lub innych w/w wymienionych i zacząć miksować. Najpierw powstaną orzechy jak do ciasta- zmielone, następnie powstanie masło orzechowe, które później zamieni się w lejącą i tłustą masę orzechową (cały proces miksowania trwa około 10 minut).
W garnku na średnio-małym ogniu umieścić pozostałe składniki i mieszać cały czas aż do rozpuszczenia czekolady. Gorące wlać do malaksera z masą orzechową i całość zmiksować porządnie aż do połączenia. Przełożyć do słoiczka i trzymać w lodówce. Smacznego!
talerzyk: Flo, łyżeczka: vintage
omnomnom <3
OdpowiedzUsuń