Właściwie jest to ciasto uniwersalne. Dodajcie do niego dodatki jakie tylko chcecie. Ja proponuję albo świeże owoce albo tak jak dzisiaj- z nadzieniem ruskim.
Pierogi ruskie (około 60 dużych sztuk):
2 i 2/3 szklanki maki (450g)
300-350ml gorącej wody
50g masła (lub oleju)
szczypta soli
Nadzienie:
500g ziemniaków (ugotowanych i rozgniecionych)
400-500 g twarogu
1 cebula
łyżka masła
sól i świeżo zmielony pieprz
Nadzienie: Ziemniaki i twaróg rozgnieść razem. Cebulę drobno pokroić, masło roztopić i podsmażyć na nim cebulę aż do lekkiego zbrązowienia. Dodać do masy ziemniaczano-twarogowej. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Ciasto: W gorącej wodzie rozpuścić masło (lub wymieszać wodę z olejem). Mąkę z solą przesiać. Zalewać ją po trochę gorącą wodą i wyrabiać. Po dodaniu całej wody ciasto zarobić w kulę i jeszcze chwilę wyrabiać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Rozwałkować i zlepiać z łyżeczką nadzienia. Gotować w lekko osolonej i wrzącej wodzie. Wyjmować zaraz po wypłynięciu. Podawać z cebulką zrumienioną na maśle lub kleksem śmietany. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz