Zaczyn:
7g suszonych drożdży (lub 15g świeżych)
3 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru
Drożdże, cukier i mąkę wymieszać, zalać mlekiem.
Całość wymieszać, tak aby drożdże całkowicie rozpuściły się w mleku. Do zaczynu dodaje się cukier ponieważ przyspiesza on pracę drożdży (dodaje się go także do wypieków które docelowo mają być słone).
Odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut, aż całość się spieni. Jeśli po tym czasie zaczyn nie urośnie ani nie spieni się, oznacza to, że drożdże były nieświeże i całość trzeba zacząć od nowa, ale już ze świeżymi drożdżami.
Zaczyn gotowy! Voila:)
zaczyn zaczynem a kiedy będzie ciasto? :) kiedy następny post? ;*
OdpowiedzUsuńjeszcze dzisiaj:))
Usuń