Pasta alla puttanesca (2 porcje):
200-300g makaronu spaghetti (lub penne/tagliatelle)
250ml przecieru pomidorowego (lub 2 średnie pomidory bez skórki)
1 łyżka oliwy
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
3-4 fileciki anchovies (jeśli lubicie i używacie, opcjonalnie)
sól, świeżo zmielony pieprz
bazylia/parmezan do posypania
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Przeciśnięty przez praskę czosnek (i fileciki anchovies, jeśli ich używacie) podsmażyć lekko na oliwie. Następnie dodać przecier pomidorowy (lub pomidory pokrojone w malutką kostkę) i odparowywać aż powstanie gęsty sos. Następnie dodać oliwki i kapary, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę wymieszać z makaronem. Podawać posypane bazylią lub parmezanem, a najlepiej oboma. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz