Leczo z cukinią (na 4-5 osób):
400g kiełbasy lub filetu kurczaka
1 łyżka oliwy
1 średnia cukinia
2 papryki
4 bardzo duże pomidory (bawole serca, malinowe)
kawałek papryczki chilli (opcjonalnie lub do smaku)
sól i świeżo zmielony pieprz, do smaku
bazylia, oregano do podania
Kiełbasę pokroić w plasterki (kurczaka w kostkę), podsmażyć na oliwie. Paprykę, cukinię i pomidory pokroić w grubą kostkę. Do kiełbasy dodać najpierw pomidory, pogotować chwilę aż się rozpadną, następnie dodać paprykę (i ewentualnie drobno posiekaną chilli, jeśli używamy), lekko pogotować. Na sam koniec dodać cukinię, doprawić do smaku i gotować jeszcze 20-30 minut aż warzywa lekko się rozpadną i powstanie aromatyczny sos. Następnie posypać bazylią i oregano, podawać. Smacznego!
talerz: Ikea, łyżka: vintage
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz