Na wielu blogach zrobił się ostatnio duży boom na kaszę jaglaną. Nie dość, że jest składnikiem wielu obiadów/lunchy/sałatek znajduje również coraz większe zastosowanie także w deserach. Nie pozostając więc w tyle, postanowiłam sama przetestować. Nie spodziewałam się wielkich rewelacji, jednak z kilku prostych składników powstał deser bardzo smaczny i oh, niech będzie- dietetyczny. Jeśli jednak chcecie możecie dodać do niego spód z pokruszonych ciasteczek/kruchy/biszkoptowy/cokolwiek tylko przyjdzie wam do głowy.
Są również dwa sposoby wykonania tego deseru. Możecie pójść na łatwiznę i użyć tak zwanego 2w1 czyli galaretki owocowej. Możecie także postarać się troszkę bardziej i użyć zwykłej żelatyny i puree owocowego. Wszystkie chwyty dozwolone, wszystkie owoce (poza kiwi i ananasem) będą smakować wspaniale. Polecam spróbować, nie zawiedziecie się! Ja również się nie zawiodłam, dlatego na pewno nie będzie to ostatni wpis z kaszą jaglaną, która pomyślnie zdała test:)
Jaglany serniczek podwójnie truskawkowy (tortownica 20cm):
300g twarogu (można zmielić samemu, może być gotowy- na serniki)
200ml jogurtu naturalnego/greckiego/śmietany/śmietanki 30% (ja dałam jogurt)
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki puree truskawkowego + 2 łyżki żelatyny (namoczone i rozpuszczone w kilku łyżkach bardzo ciepłej wody) lub 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1/3 szklanki wody
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
dodatkowo: truskawki do dekoracji
Zagotować wodę i wrzucić kaszę, gotować około 15 minut następnie zblendować na gładką masę i ostudzić (może być letnia podczas dodawania do masy serowej).
Puree truskawkowe podgrzać i wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, odstawić. Jeśli robicie wersję z galaretką także należy wcześniej rozpuścić ją w gorącej wodzie i odstawić by lekko zgęstniała.
Twaróg umieścić w malakserze, dodać jogurt i całość zmiksować na gładką masę. Dodać cukier i ponownie zmiksować. Następnie dodać kaszę (w kilku partiach) i miksować po każdej dodanej porcji aż do otrzymania jednolitej masy (pomimo zblendowania kaszy, będzie widać jej drobinki). Na sam koniec wmiksować masę truskawkową/galaretkę. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dół), wcisnąć truskawki i schłodzić. Deser gotowy jest już po około 2h chłodzenia, jednak jeśli będzie chłodzony jeszcze dłużej, będzie bardziej sztywny. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz